MASKROSBARN AV MIN TID

lördag 26 juli 2014

Jag fick inte ett enda stick...

Att blanda semester med nya erfarenheter är en självklarhet för mig och jag och älsklingen har ju planerat att besöka en biodling nu ett tag (efter att jag "snöat" in lite på honungsbin ;-) 

Min vän Eva Solberg kom på besök från Stockholm nu i veckan för att njuta lite av sin ledighet här i Värmland och då fick hon följa med på vår lilla utflykt som blev helt fantastisk!

Det var inte riktigt som jag trodde att det skulle vara...

Jag hade en bild att man skulle ha full mundering av skyddskläder på sig men tydligen behövde man inte det om det var snälla bin och man uppfostrat dem med respekt, som Fredriks gamla kollega Lennart Bergsten lärde mig.

Att stå i bara linne och shorts och "riva" runt i deras hem verkade inte bekomma de små liven och jag fick äntligen uppleva hur ett bisamhälle ser ut i verkligheten. 

Jag kan säga en sak efter denna erfarenhet - min dröm om att ha ett eget samhälle svalnade inte det minsta och jag hoppas Lennart fortfarande vill ha mig som praktikant så att jag kan lära mig mer av hans kunskaper!

Fastän det är förfärligt gott att äta honung, så finns det ett ögonblick alldeles innan man börjar äta den, som är nästan ännu bättre.

A.A. Milne 

tisdag 22 juli 2014

Du är modigare än du vet...

...starkare än du tror och klokare än du förstår.
- Nalle Puh




måndag 21 juli 2014

(Fi)enden mot äkta jämställdhet och feminism

Att hoppa i galentunna...

"Fi är inte det rosa parti de ger sig ut för att vara. Under det rosa täcket finns ingen feminism värd namnet. Istället finns populism, maktbegär, förföljelse, förtryck och könsrasism" skriver Helene Bergman, feminist och frilansjournalist
Jag kan inte annat än att hålla med Bergman i sin artikel om Fi och hur detta extremvänsterparti lyckats svärta ned begreppet feminism. Jag känner med gymnasieläraren Annelie Sjöberg som nyligen uttalade att hon inte längre vill kalla sig feminist, särskilt inte Fi-feminist. 

Genom de handlingar som skett mot henne efter uttalandet, bekräftar det att hon är på helt rätt spår. Ledande Fi-anhängare har kallat henne allt från nazist till våldtäktsförsvarare i sociala medier och inte nog med det så har de också kontaktat hennes arbetsgivare och försökt svärta ned henne. 

Det är den "demokrati" som Fi säger sig stå för. Om du frågar mig så visar detta bara Gudrun Schymans rätta ansikte och det ledarskap som hon alltid haft, tragiskt nog. 


Helt uppenbart är det direkt farligt att kritisera Fi men jag tar risken. Vi får se hur länge det dröjer innan kvädorden haglar över mig på twitter och Facebook. Det är väl för mycket att önska att de någon gång ska ta en konstruktiv debatt, eller?  

Det finns inte så mycket mer som jag kan tillägga Helene Bergmans utomordentliga artikel mer än att uppmana fler kvinnor och män att faktisk börja höja rösterna för den äkta feminismen och sätta stopp för denna nedsvärtning som pågår genom Fi. Hatten av för Bergman.

"Fi är inte det rosa parti de ger sig ut för att vara. Under det rosa täcket finns ingen feminism värd namnet. Istället finns populism, maktbegär, förföljelse, förtryck och könsrasism. 

Kvinnokampen gjorde kvinnor starka, stolta och modiga. Fi gör kvinnor rädda och utmålar kvinnokampens söner som deras fiender."


Jag hoppas också innerligt att Gudrun Schyman och Fi bara dansar en sommar!


söndag 20 juli 2014

Tänk om man kunde spela in känslan när man känner en speciell doft

...så kan man spela upp den när man behöver muntras upp lite.

Att plocka nävarna fulla med smultron och borra ned ansiktet i, är något av det underbaraste som finns. 

Här hemma kan vi kan skatta oss lyckliga att fåglarna gjort sitt jobb och ordnat det så bra att vi har fått hur mycket smultronplantor som helst på tomten!

lördag 19 juli 2014

Sopåkare för en dag även i Rom...

...Ja, absolut, om det hade varit möjligt hade jag absolut varit !


Rom utstrålade jämlikhet. I flera yrkeskategorier såg man alltsom oftast en man och en kvinna som jobbade tillsammans. Väktare, poliser, militärer, socialarbetare, renhållningsarbetare etc. 

Och det var glädjande att se att i Rom såg man faktiskt fler kvinnor än män som jobbade med renhållning, motsatsen till Sverige. 

Jag tog mig friheten att prata lite med en av kvinnorna som körde sopor eftersom jag fortfarande känner mig lite präglad av min praktik som sopåkare i Karlstad. Det verkade inte alls vara ett mansdominerande yrke i Italien som det är Sverige, utan ganska jämställt. Det var flera gånger som vi såg att två tjejer jobbade tillsammans och körde.




fredag 18 juli 2014

When in Rome...

Det var en helt underbar resa till Rom. Jag och älsklingen beslutade oss i våras för att göra en vuxenresa tillsammans och eftersom vi i år firar att vi varit gifta i 10 år tänkte vi att Rom är en romantisk stad att börja firandet i. 

Alla dessa råd om att inte åka dit i juli pga. värmen och alla turister var vi båda ganska överens om att inte hålla med om. Visst var det hett men eftersom vi båda älskar värme var det bara ett plus i kanten. Och jag tyckte heller inte det var överdrivet med folk, jag tror vi totalt stod i kö till olika sevärdheter max 45 minuter och då räknar jag in Peterskyrkan och Colosseum. 

5 dagar var alldeles lagom att vara där men det hade också räckt med en weekend. Med mitt och Konstapel Kopparklints tempo hade vi avklarat alla sevärdheter på två dagar.







Totalt på denna resa promenerade vi 5,5 mil enligt vår Withings-app och vi var båda helt överens om att det bästa med resmålet var att det fanns något historisk vackert monument vart vi än vände oss - det var nära till allt. Och för de som faktiskt gillar att shoppa är jag övertygad om att detta är ett paradis.

Roligaste minnena: Jakten på Sheraton-kuddarna och att vi de facto åt oxhjärta... 

...jag anser att jag vann över älsklingen oavsett. Han kan tuta i folk att han åt mest men sättet han gjorde det på var inte fair play

torsdag 17 juli 2014

Äter direkt ur min hand...

Jag visste att de en dag skulle säga hej igen...


Efter att fiskarna flyttat ut till dammen igen, har de varit lite reserverade. Miljöombyte, sjukdom och hägrar på jakt har gjort dem smått reserverade och de har inte ätit ur min hand förrän igår. Och idag kunde jag till och med klappa Reinfeldt och Enögat igen. Tyvärr klarade inte Doris den senaste attacken av svamp (: 

De andra är på gång de också och vill bli kelade med men det får ta sin lilla tid.
Det är helt underbart att på morgonen gå ut och mata dem, färgkaskaden och livet som blir vid ytan är en fröjd för ögat. Är det något som jag verkligen är stolt över att vi fått till i trädgården så är det vår damm. Det skänker verkligen både njutning och lugn.


tisdag 8 juli 2014

Helt upp och ned i Almedalen men det blev ju bra till slut ändå!

Så då har man varit hemma från Almedalen i några dagar. Denna resa var, ja vad ska man säga, minst sagt intressant och tidvis mycket givande!

Väljer att lista några av mina höjdpunkter från Almedalen 2014...

Seminariet som jag medverkade i: 

Anhöriga - komplement eller ersättning för samhällets vård och omsorg?

Mycket intressant där jag bjudits in för att berätta om hur vi jobbar i Karlstad, vilka förbättringsområden det finns. Något som jag ser och som jag också lyfte flera ggr, är att anhöriga ofta är likhetstecken med äldre som är sjuka eller i behov av hjälp. Målgruppen är så mycket bredare och här har vi mycket att göra för att förändra denna bild. Inte minst för alla barn och ungas skull. 

Att få träffa Maria Cavalli Gapet-anhörigas mötesplats på nätet...

Maria är en en fantastisk kvinna som bara var 14 år när hennes pappa blev sjuk i alzheimer. På kort tid förvandlades hennes levnadsglade pappa till en svårt sjuk främling. Idag är hon 39 år och visionen om det sociala nätverket Gapet som hon startade med sin make för 3 år sedan, lever kvar: Gapet mellan anhöriga och ge dem information och kontakter via nätet.

Att få sitta på en parkbänk och skratta tillsammans med underhållande Per Holknekt...
"Jag fick aldrig hångla när jag var yngre", "Mer kärlek till folket" och "Om jag ska gå och rösta vet jag vart jag ska gå men inte vad jag röstar på", "Apropå ABB och jämställdhet har vi istället 93 % anställda kvinnor"  mm. En riktigt känslosam, glad, energisk, öppen och go människa är vad herr Holknekt är och han lämnar en alltid kvar med ett leende på läpparna.

Seminariet Den dummaste jävla idé jag någonsin hört - arrangörer Mattecentrum och Teknikföretagen...
En kaskad av duktiga entrepenörer som berättade om sina resor och visioner. Mest energisk var nog Ändå ABB:s VD Johan Söderström som dök upp på catwalken och verkligen ägde scenen från början till slut. 

Känslan av att vara rökdykare
Självklart kan man inte banga när Försvarsmakten erbjuder en att få pröva på hur det är att vara rökdykare (utrustningsmässigt i alla fall). Garderobstanten med det rosa håret (som ska ha en eloge för att hon vågar sticka ut och vara den hon är) och jag gjorde en liten avstickare mellan seminariepassen och hoppade på fartyget HMS Carlskrona för en sightseeing. Jag kunde inte låta bli att tänka på hur det var när jag jobbade för vår dåvarande Försvarsminister Sten Tolgfors och han kastade mig överbord när vi besökte Sjöräddningen. 


Ulf Adelsson blev orolig för mig...
Jag blev ombedd att ta med några böcker till Almedalen, så jag packade min trotjänare "El dramato" full innan jag åkte. Det var dock enklare sagt än gjort. De som känner mig vet att gå uppför backar inte är min starka sida med tanke på min halvbra kondition. Efter att jag flämtat mig halvvägs upp för en av de längsta uppförsbackarna i Visby, var det tydligen inte bara jag själv som trodde att jag skulle avlida. Jag mötte nämligen Ulf som stannade till och verkade uppriktigt orolig när han sa till mig att det såg alldeles för tungt ut för mig och frågade om jag behövde hjälp. Så genuint omtänksam!


Att jag fått uppleva hur det är att: 
Bo i en väska, för sent upptäcka att min nya oprövade klänning var alldeles för kort för sammanhanget, vara pengalös, inte kunna svara Peter Wahlbeck på hans ständiga fråga och påstående om dålig täckning etc... 
...det får jag berätta om en annan gång!

tisdag 1 juli 2014

Smygtitt på min andra bok som släpps i början av september!

Nu är det klart! 

Andra delen av min uppväxtskildring kommer ut i början av september

Det är precis lika pirrigt och nervöst som med förra boken när jag debuterade som författare. 

Min älskling har flera gånger varit tvungen att påminna mig om att det var precis likadant inför förra boksläppet: nervositet, klump i magen, tvekan, spänning... Allt har nu fångats in i mitt nät och kommit på pränt. Kvar finns en känsla av tomhet, rastlöshet, sorg tillsammans med lättnad.

Det är bara så det är och kommer att fortsätta vara. Efter varje bok jag skriver.




Vivian...

Vivian...