MASKROSBARN AV MIN TID

lördag 2 juli 2011

"Helan går halva sommaren" - Hur har du det med alkoholen i sommar - är du i riskzonen?

I mitt tidigare jobb brukade jag tala mycket om riskperioder i olika avseenden. Då exempelvis ungdomar dricker mer eller då det finns risk för att de ska börja dricka (valborg, skolavslutning, skolstart, halloween, nyår etc.). Detsamma gäller vuxna. Riskperioder finns där för alla - oavsett ålder.

En period som man kanske inte talar om så mycket men som kanske är den största av de alla är semesterperioden.   

Är du en av dem som går till systembolaget och bunkrar upp inför semestern? Tillgängligheten är en riskfaktor - har du mycket alkohol hemma är det större risk att du dricker mer...

Jag läste nämligen en artikel i Polistidningen igår om just detta. Där lyfte man upp alkoholproblemet som en risk med polisyrket. Just för att det är ett yrke med många riskfaktorer. Det är ett av de tyngsta arbetena vi har i vårt samhälle och det är på grund av det som man också ser det som att det ökar riskerna med att överkonsumera alkohol. Man måste i högre utsträckning än andra yrken hantera och bearbeta tuffa situationer som uppstår genom arbetet.

Sedan skulle jag vilja flytta fokus från riskfaktorer inom olika yrkesgrupper till själva kärnan till problemet. Oavsett yrkesgrupp är det orsakerna till varför människor dricker från början som är kärnan. Det är det som gör att många människor fastnar i ett missbruk från början. Olika jobbiga situationer genom livet som måste hanteras. Där en del tar till alkohol för att klara av det. 

Kanske för att för stunden koppla bort att det finns där....

Det finns många frågor man måste ställa sig själv när det gäller ens alkoholkonsumtion och det är kanske inte alltid man blir nöjd med svaren. Dricker man för att man känner att man har svårt att hantera problem. För att man kanske har mycket runt sig och behöver alkohol för att koppla av. Vad har man för arvsanlag?

Väljer man att bortse från detta?

Jag har många gånger fått frågan i olika sammanhang vart gränsen går för om man ligger i riskzonen att dricka för mycket. Det är givetvis flera faktorer som spelar in i detta. Det man ska komma ihåg är att för att ha alkoholproblem behöver det inte innebära att man dricker varje dag eller att det står flaskor överallt. Det handlar om mängden man dricker. Hur ofta man gör det och kanske det viktigaste - orsaken till varför man gör det. Sedan spelar det inte så stor roll om man gör det hemma själv eller i glada vänners sällskap ute på krogen flera dagar i veckan. Alkoholmissbruk har många ansikten och en viktig indikator på att något kanske inte står rätt till är när någon i omgivningen reagerar på att man kanske dricker för mycket...

Hur reagerar du själv på när du märker att någon i din omgivning kanske dricker för mycket?

Enligt experter på området anses du vara i högriskzon om du är man och dricker mer än 10 starköl/vecka och som kvinna 7 starköl/vecka...

Så hur mycket dricker du under semesterperioden eller andra ledigheter? Eller tänker du:  

"Ja, men det är ju bara när jag är ledig - däremellan är det ju inte så mycket"

Visste du att?
En flaska lättöl per dag under ett år blir cirka 10 helflaskor starksprit.
En burk folköl per dag under ett år blir cirka 23 helflaskor starksprit.
En burk starköl per dag under ett år blir cirka 36 helflaskor starksprit.

Hur mycket kan du dricka? Gör ett test...

Tänk på att man behöver inte dricka något var och varannan dag bara för att det är semester...

Hjälp och stöd för barn och unga när någon vuxen i deras omgivning kanske dricker för mycket:
Vill du prata med någon om det? Ring gärna till BRIS: 116111 eller gå in på deras hemsida. Där kan du även chatta med någon.

2 kommentarer:

Mi sa...

En väldigt bra artikel den om alkohol. Jag är själv en nykter alkoholist. Det är fem år för mig nu i midsommras sen jag drack.
Ha en fin kväll!

Marléne L Kopparklint sa...

Tack MI! Starkt av dig att ta det beslutet även om det måste varit svårt. Ha en underbara sommar!

Marléne

Vivian...

Vivian...