MASKROSBARN AV MIN TID

måndag 27 juni 2011

Mitt internet i dag eller för alltid? Vad finns för info om dig genom Facebook, MSN...

Alltför ofta ser jag FB användare som inte har lagt in sekretess på sin sida/vissa funktioner. Deras logg och/eller foton syns. Man skriver vart man är/vart man är på väg/olika bilder läggs ut - utan sekretess.

Varför jag tar upp detta nu är för att det finns risker med det och att man kanske ska reflektera lite mer över det. I synnerhet nu i semestertider när många hem står tomma. Jag menar inte att man i ska leva i någon slags "bubbla" och inte lita på någon MEN man kanske bör ta sig en funderare på vad man delar med sig av till andra.


Tyvärr lever vi inte i en värld där alla människor är goda rätt igenom...

Vissa kan faktiskt på olika sätta dra nytta av dig eller någon i din närhet för egen vinnings skull eller där avsikten kanske alltid inte är så trevlig. På mer eller mindre fula/elaka sätt givetvis...


Fundera på följande när det gäller:


Bilder
Vad är det för bilder? Är de lika ok att lägga ut om 10, 20 år? Efter att du fått barn? Inför att du ska söka nytt jobb? Är det bilder som du exempelvis skulle visa din chef, din familj, dina barns kompisar/deras föräldrar?

Tänk flera steg framåt...


- En tumregel är att inte lägga ut några bilder som kanske ger en annan bild av dig än vad du själv egentligen vill ge...  

- Använd sekretessinställningarna eller kontoinställningarfacebook (ligger under fliken Konto) dvs. du avgör vilka av dina vänner som kan se dina bilder/album/andras bilder där du är taggad.





- Undvik utmanande bilder (glamourbilder, "utviksliknande"). Såvida du inte tycker det skulle vara ok att vara med i tidningar som exempelvis Slitz någon gång i livet. Nu var det kanske en extrem parallell men lite så måste man faktiskt tyvärr tänka i dag.

Sedan tycker jag att man alltid ska tänka sig för hur man sprider bilder på sig själv. Det kanske känns ok just då men känns det lika bra om några år? 

???...

Det kan mycket väl vara så att bilden/bilderna florerar på ställen som man inte har en aning om.

- Tänk på att vem som helst kan kan spara ned dina bilder på sitt skrivbord och göra i princip vad de vill med dem (photoshoppa, lägga ut på nytt etc).

Även om det inte är lagligt är det mycket svårt att komma åt vem som gjort vad och det ska mycket till innan polisen startar upp en utredning.

- Har du bilder ute på bara dig själv eller är det också på andra (familj, barn) etc? Ha som regel att alltid fråga vad de tycker om det?

I synnerhet barn...

- Är du taggad på andras bilder? Man kan alltid ta bort taggen från bilden själv. Om du tycker att något kort som någon annan lagt ut på dig inte är ok, fråga snällt om de kan tänka sig att ta bort det...

Statusuppdatering
I princip använder jag min status på FB till att "pinga" ett nytt blogginlägg, länka till någon artikel eller lägga in ett ordspråk, citat. Det är väldigt sällan som jag skriver något annat och det kan man givetvis ha åsikter om. 

- Man skulle kunna kartlägga en persons liv om man vill genom att använda statusuppdateringarna på FB. Se vilket umgänge en person har. När de är borta från sin bostad. När man kan få möjlighet att träffa dem. Vem annans FB-sida man kan använda sig av för att komma åt vederbörandes logg, bilder etc.

...OCH man kan se när det förmodligen passar bäst att göra inbrott hemma hos dem.


-Ställ dig själv frågan - är det verkligen nödvändigt att skriva på facebook när du ska åka bort på semester eller dylikt och man därigenom kan räkna ut att det förmodligen inte är någon hemma i bostaden?


- Ta det säkra före det osäkra -  justera säkerhetsinställningarna på din logg (samma princip som under bilder). Du behöver inte göra så drastiska saker som att ta bort personer för att du är orolig för att de ska se din sida. Du kan faktiskt blockera att enskilda personer får åtkomst till olika delarna. Du kan också göra en speciell grupp som jag själv exempelvis gjort: Nära vänner. Resterande vänner har begränsad åtkomst. Vänners vänner har ingen alls etc.

Logg
- Hur mycket vill du att andra ska veta om dig? Man skulle kunna säga att en logg är som ett slags register över vad man gör, har gjort (statusuppdateringar). Vad man själv och andra tycker om olika saker. Vilken musik/filmsmak man har. Vilka åsikter man har genom att man går med i olika grupper. Vem man blir vän med. Vem man har förhållande med, om det är bra eller dåligt- Nästan som en dagbok.

- Hur mycket tid lägger du ned på FB eller nätet generellt? Finns det loggar under arbetstid? Tänk på att många arbetsplatser mer och mer kollar upp sina anställda. Om de är ute på nätet under arbetstiden; spelar, chattar, kommenterar andra etc.

Time is money...

Det kan bli en tråkig historia om du inte har gjort upp med din chef att det är ok att surfa på arbetstid eller att du faktiskt håller dig till rasterna. Sedan har jag känsla av att det kommer bli tuffare restriktioner på arbetsplatser i och med smartphones även om jag tror att det inte behövs eftersom de flesta använder det med sunt förnuft.
  
Är det ok att ringa, sms:a på arbetstid i bland kan jag också tycka att det är ok att gå in lite snabbt och chatta istället. Allt handlar om tidsåtgång och syfte.

Avslutningsvis hoppas jag att de flesta tänker sig för innan man läger ut information om sig själv/andra. Ha sunt förnuft, logiskt tänkande - gärna ett par steg framåt också! Har man barn/unga i sitt hem kanske man få gå in i bland och ha det åt dem dock. Jag förstår att man som barn kanske vill tala om för alla att man ska åka utomlands med familjen men det kan sluta illa om fel person snappar upp det. Tyvärr.

Gå gärna in på denna sida och läs mer!

Inga kommentarer:

Vivian...

Vivian...