MASKROSBARN AV MIN TID

måndag 4 april 2011

Debatt: Sex & samlevnad

När jag och några av våra vänner brukar träffas händer det att de skämtar om att jag borde ha en egen sexspalt:) Nu är det inte mer spännande än att jag faktiskt vid flera tillfällen pratat om hur viktigt det är med att ämnet sex och samlevnad nås ut på ett bra sätt till unga i dag. Att föräldrar hanterar frågan med sina barn.

Har innehållet i samtalet mellan unga och vuxna anpassats till samhällets/internets utveckling?

Det är viktigt att kunna beröra ämnet sex och samlevnad till ungdomar men att det görs på ett relevant sätt. Man har också ett ansvar som förälder att tala om det med sina barn men det kanske inte är lätt alla gånger. Man själv kanske inte känner sig bekväm med att ta upp det eller så vet man inte riktigt med vad eller vart man ska börja. Det är då viktigt att det finns bra undervisning i skolan - att den är anpassad till de kulturer och det samhälle som vi idag lever i. '

Jag personligen tycker att man börjar med det lite för sent i skolan. Jag tycker att man ska börja tidigare och då på en enklare nivå. Det är oftast tidigare som nyfikenheten på sex börjar på allvar. Det är då som man börjar söka efter svar...

Det är förmodligen också då som det kanske börjar skrivas in sökord på internet...

Frågan är bara vad de får upp för resultat och om det är det som vi vuxna vill att de ska mötas av utan förklaringar på vad det är de får se? Det är inte som förr när jag växte upp då den enda källan till sexundervisning var ett kapitel i biologiboken som läraren helst ville hoppa över så snabbt som möjligt. Som dessutom inte alls var information som man egentligen hade användning för. Eller som när "någon" i kompisgänget kommit över en porrtidning som de "lånat" eller varit på tidningsåtervinningen och hittat :)

Det är helt annorlunda i dag.

Det finns i princip outtömliga kanaler när det gäller information om sex. Det räcker att skriva enkla ord på internet så får man miljontals träffar OCH det är långt från allt som är lämpligt för unga ögon att se. Den tekniska utvecklingen har gjort att tillgängligheten på pornografi har ökat kraftigt de senaste åren. I snart varje hem finns Internet. Ungdomars sexualvanor debatteras ständigt. För att kunna utveckla sex- och samlevnadsundervisningen i skolan och på ungdomsmottagningen är det viktigt att ta reda på från vilka källor ungdomar hämtar information om sex.

Jag glömmer aldrig ett samtal jag hade med en skolsköterska för några år sedan och vi samtalade om hur vanligt det var att ungdomarna berättade om deras alkohol- och drogvanor under hälsosamtalet. Det kom då upp något helt annat som eleverna börjat ta upp och det var hjärtgripande att höra det. Det handlade om sex i samband med alkohol. Grupptryck mm.

Det var också då som jag på allvar började inse hur viktigt det är att man lyfter frågan hos unga och att man då berör relevanta saker...

Det blir allt vanligare att unga faller för grupptryck eller i samband med alkohol utsätter sig för mer avancerat sex vilket i sin tur resulterar i att de får både psykiska och fysiska men. Det kan vara så enkelt att både tjejen och killen tror att det är så det ska gå till för det har de sett på internet eller hört av någon annan. Problemet är bara att det som finns på internet oftast inte speglar verkligheten. Utan kunskap finns det stor risk för smärta, fysiska skador/besvär som kräver behandling. Det kan dessutom vara så att man ångrar det man gjort och mår psykiskt dåligt.

Det är också ganska vanligt att alkohol finns med i bilden.

Efter detta samtal har jag vid flera tillfällen fått höra samma sak från medarbetare som arbetat på ungdomsmottagningar som jag besökt runtom i Svealand. Åtskilliga har vittnat om samma sak.

Hur ska man då förebygga detta på ett bra sätt?

Först och främst ett bra hälsofrämjande och förebyggande arbete i skolan. Det är A och O. Sedan är det viktigt vilka metoder vi använder och vilka verktyg vi ger till föräldrar/vårdnadshavare.

Jag såg ett mycket bra program från UR om Sex och samlevnad. Där lät lärarinnan som höll i ämnet ungdomarna själva få börja med att skriva ämnen och frågor på lappar enskilt och i grupp. Därefter gjorde hon en mindmap på tavlan för att senare beta av ämnena efter hand. Jag tror att många föräldrar som inte sett programmet skulle förvånas över allt som faktiskt kom upp. En annan bra sak som också användes var en anonym låda dit ungdomarna kunde lägga vilken fråga de ville i.

Det kan vara en poäng att föräldrar faktiskt får ta del av diksussionerna...

Jag kan villigt erkänna att jag tänkte till mer än en gång innan jag bloggade om detta ämne eftersom det är lite känsligt. Jag anser dock att det är en såpass viktig fråga att den bör lyftas i allt större utsträckning. Det enda som hjälper mot detta "nya" problem är att ständigt informera och föra en dialog kring ämnet. I skolan. Hemma med sina barn (känns det jobbigt, be någon annan ta samtalet). Det viktiga är att man ser till att frågan lyfts för ens barn eftersom vi kan sällan påverkan vad de kommer över på nätet.

Det kommer alltid att finnas en nyfikenhet kring detta ämne-det ligger i vår natur Om man som ung är nyfiken på något kommer man söka efter svar och det här är kanske inte är ett ämne som det känns naturligt att gå till mamma eller pappa och ställa frågor om. Man kanske också känner att man som vårdnadshavare inte riktigt vill ta upp det eller vet vilken nivå man ska lägga sig på. Då är det ok att inte göra det MEN man ska dock ta ansvar för att de får informationen ändå.

Hur?

Tips...

- Fråga läraren/skolsköterskan om, när och hur det berörs...
- Be äldre syskon göra det (och då betydligt äldre)
- Be dem läsa information som du själv letat fram på internet

Exempelvis:
http://www.umo.se/Sex/ http://ungdomar.se/

Tack Ingela för dina kloka synpunkter! :))

Inga kommentarer:

Vivian...

Vivian...