MASKROSBARN AV MIN TID

lördag 16 oktober 2010

Internetdroger blir allt vanligare – föräldrar VAKNA!

Ungdomar diskuterar droger i olika internetforum - hur man använder dem, vilka kombinationer som fungerar bäst, var man kan beställa och annat som kan vara bra att veta för förstagångsanvändare och för de som är mer eller mindre rutinerade.

Det är våra barn som ständigt vistas i denna miljö och vi är naiva om vi tror att de aldrig kommer i kontakt med det på något vis.

Det finns en uppsjö av information om droger på nätet och vart man kan köpa dem på ett enkelt sätt. Många av de droger man hittar på nätet är inte olagliga ännu och det i sig är en djungel.


Tullen stoppar dagligen försändelser med droger och skickar dem vidare till laboratorier där de testas. Oftast visar det sig att lagen halkar efter och de konstateras vara lagliga vilket innebär att tullen måste låta paketen gå vidare till mottagaren. Lyckas man göra ett preparat olagligt ändrar man bara en del i den kemiska uppbyggnaden så att den återigen blir laglig och därefter ut på marknaden med den. När ett preparat är på väg att bli olagligt brukar de olika internetsajterna rea ut preparaten för att sedan ta in det nya lagliga. De är helt öppna med att berätta om orsaken till att de dumpar priserna.


Det finns ingen direkt statistik på att droganvändandet ökat drastiskt i Sverige MEN det finns mer droger i omlopp i dag.

Enligt polisen handlar det främst om rökbar narkotika. Det rör sig om substanser som oftast förekommer i olika växtblandningar avsedda för att rökas och som har en cannabisliknande effekt. Det är vanligast bland gymnasieelever (16-19 år).

Något som dock har förändrats de senaste 10 åren är attityden gentemot narkotika, den har blivit mer liberal. Många resonerar som sådant att det är mycket farligare att dricka alkohol än att använda droger. De luktar inte, ruset lägger sig efter några timmar och de blir inte bakfulla. Dessutom är det lättillgängligt och billigt.

Problemet med de internetdroger som finns är att med dem vet man inte vad det är man stoppar i sin kropp. I flera fall har personer som tagit dem fått allvarliga neurologiska skador, men för livet och de har de senaste 5 åren skördat många dödsoffer.

Polisen arbetar ständigt med detta enorma problem men det känns som ett Sisyfos arbete. Varje gång man får ett preparat klassat som en drog så börjar det om från början. Det känns tragiskt att behöva säga att detta är ett krig som samhället aldrig kommer att vinna.

För polisen och andra aktörer slukar det enorma resurser som ständigt måste tillsättas för att man överhuvudet ska kunna lyfta problematiken till ytan och begränsa det någorlunda. Det viktigaste med polisens och andra rättsinstanser arbete är som sagt att det kommer upp till ytan. Det är då som vi andra i samhället kan skapa debatt och bilda opinion mot det. Föräldrar kan aktivt informera sina barn om riskerna med droger generellt men i synnerhet de lättillgängliga internetdrogerna som lanseras som i princip helt ofarliga.

Det är här det stora arbetet måste läggas. Samhället vinner aldrig detta krig är jag rädd. Det är hos föräldrarna vi måste lägga mer tyngd. Det är vi politiker som måste bilda opinion. Det är vi föräldrar som måste skapa dialogen med våra barn. Det är vi som måste förändra attityden och stärka självkänslan hos barn och ungdomar så att det inte är lika lätt för dem att vända sig till alternativet droger. ***

Jag lider med de föräldrar som förlorat sina barn på grund av droger. Det finns nog ingen som kan beskriva den känsla av sorg som uppstår och den frustration man känner när droger tagit ens barn ifrån en.


Frågan man förmodligen ställer sig ständigt är varför?

Hjälp polisen och/eller tullen med tips!


Ring 11414


Inga kommentarer:

Vivian...

Vivian...