MASKROSBARN AV MIN TID

måndag 6 september 2010

Du ska känna dig trygg - 10 punkter för ökad trygghet och effektivare brottsbekämpning

Få saker beskär människors frihet som rädslan för att utsättas för brott. Att utsättas för brott innebär en kränkning av liv och egendom som utmanar några av de mest grundläggande värdena som det svenska samhället vilar på. I ett tryggt samhälle gäller svensk lag lika för alla i Sverige. Ett välfungerande rättsväsende utgör kärnan i såväl en fungerande demokrati som ett utvecklat välfärdssamhälle.

Vi vill ha ett samhälle där de som begår brott blir straffade och brottsoffer får upprättelse. Där brott inte lönar sig och där kriminella handlingar får konsekvenser. Där rättvisa straff utdöms så att brottsoffret får upprättelse, men också så att brottslingen ska kunna sona sitt brott och få möjlighet till en ny chans.

Inte minst i det unga Sverige finns en upplevelse av att samhällets vanligaste reaktion på brott är att ingenting händer. Vuxenvärlden upplevs frånvarande. I delar av Sverige finns därtill en känsla av att den starkes rätt tagit över lag och rätt. Denna utveckling är oacceptabel. Därför vill vi särskilt uppmärksamma kampen mot ungdomsbrottsligheten.

Ett stort problem i dag är att rättsväsendets myndigheter tar alldeles för lång tid på sig för att utreda brott där ungdomar är inblandade. Samhället har inte råd – varken ekonomiskt eller mänskligt – att vända bort blicken när det går snett i tillvaron för ungdomar. Kommunernas arbete med unga lagöverträdare behöver ges en fastare form. Genom att ställa krav på snabb handläggning hos domstolarna vill vi säkerställa att unga som begår brott får tidigare och tydligare reaktioner från samhället.

Alliansens valmanifest innehåller en tydlig inriktning för den politik vi vill se för en fortsatt förstärkning av brottsbekämpningen under nästa mandatperiod. I 10 punkter utvecklar vi nu några av de viktigaste delarna i denna politik:

1. Flera brott ska resultera i strängare straff

2. Skärpta konsekvenser vid återfall i brott

3. Förstärkta resurser till hela rättkedjan

4. Sverige ska ha minst 20 000 poliser

5. Snabbare utredning och handläggning för unga brottsoffer och brottslingar

6. Förbättrad utslussning och uppföljning efter ungdomsvård

7. Utred Polisens övergripande organisation

8. Utveckla rättsväsendets IT-system

9. Uppmuntra kommuner att teckna samverkansavtal med polisen

10. Förbättra samarbetet mellan Kriminalvården och kommunerna, landstingen samt arbetsförmedlingen

Inga kommentarer:

Vivian...

Vivian...