MASKROSBARN AV MIN TID

måndag 7 juni 2010

Stöd till barn och ungdomar som växer upp under otrygga familjeförhållanden

Inbjudan till presskonferens

2010-06-07

”Pojken visste att om han kröp ihop hos skolsyster och berättade sanningen eller bara lite av sanningen, då skulle han tvingas flytta ifrån den han älskade mest i hela världen.”

Det som för ett år sedan började med en grupp på Facebook har nu lett till något mycket större. Elever från Broby grafiskas KY – linje Grafisk Medieproduktion har under vintern och våren arbetat med att skapa en rikstäckande stödportal på internet för barn och ungdomar som växer upp under otrygga familjeförhållanden.

För drygt ett år sedan skapade Marléne Lund Kopparklint en Facebookgrupp: Stöd barn till missbrukande och/eller psykiskt sjuka föräldrar – Osynliga barn. Tanken från början var att väcka en tanke, visa ett stöd för alla barn som inte har det så lätt. Ett annat syfte var att skapa ett levande forum där medlemmar tillsammans lägger in information om vart man som barn/ungdom kan vända sig om man behöver hjälp och stöd.

Facebook-gruppen "Stöd barn till missbrukande/psykiskt sjuka föräldrar" har i dag över 7 000 engagerade medlemmar som öppenhjärtligt delar med sig av sina erfarenheter. Det var när gruppen växte och blev ett forum som idén föddes. Medlemmar delade med sig. De berättade om att det på ett enkelt sätt måste gå och söka hjälp som barn eller ungdom. Ett researcharbete påbörjades. Det var då som gruppens skapare Marléne Lund Kopparklint fick idén och tog initiativet.

Hur gör en 10-åring för att få hjälp? Vet denne hur man gör och var man söker hjälp? Vågar man steget? Det var dessa frågor som behövde ett svar och en lösning.

Eleverna har tillsammans med Marléne Lund Kopparklint, Daniel Hahne, Fredrik Larsson, Bjarne Olsson, Niina Koivumaa, Disa Åkerström och Marie Oudin tagit fram en lösning på problemet.

Arbetet började i vintras med intervjuer med barn i tioårsåldern för att dels ta reda på hur bra de kunde hantera datorer, och dels om de visste vad man kunde göra om man hade problem hemma. Därefter följde månader av arbete med att ta fram en hemsida som skulle vara mycket enkel att använda, men samtidigt passa både de yngre och äldre ungdomarna.

– Vi måste alla hjälpa till med att se dessa barn. Försöka få dem att känna att de inte är ensamma, säger Marléne Lund Kopparklint grundare till Facebook-gruppen: Stöd barn till missbrukande och/eller psykiskt sjuka föräldrar.

Medverkande: Kristoffer, Stefan, Hanna, Marte, Eric, Victor, Johan, Kim och Marcus från Broby Grafiska.

Övriga: Marléne Lund Kopparklint - Initiativtagare, Daniel Hahne webbansvarig, Fredrik Larsson och Nina Koivumaa

Tid & datum: 7 juni kl. 15.30

Plats: Värmlandsmuséet

Adress: Sandgrundsudden, Karlstad

1 kommentar:

Anonym sa...

Ska genast leta reda på facebook gruppen och passar på att rekommendera boken "Råd till föräldrar när den psykiska hälsan vacklar" utgiven av Rädda Barnen

Vivian...

Vivian...