MASKROSBARN AV MIN TID

söndag 21 mars 2010

Ska man kunna inleda och avsluta en utredning inom tre månader måste det skapas resurser till detta inom Polis & Socialtjänst.

Veckan som gått har det varit otroligt mycket arbete med utbildningar och verklighetsbesök. I torsdags besökte jag Polisens ungdomsgrupp i Uppsala tillsammans med vår trevliga biståndsminister Gunilla Carlsson och det var mycket intressant ur flera olika perspektiv.

De som vi mötte inom ungdomsgruppen lyfte upp saker som man på flera olika platser i Sverige ser som ett problem - de knappa resurserna som egentligen finns för att arbeta mot ungdomsbrottsligheten och då inom polisen men också inom socialtjänsten.

Det finns i princip hur mycket som helst att göra på detta område och samverkan mellan polis och socialtjänst är oerhört viktigt. I Uppsala har socialtjänsten en ungdomsbrottsgrupp som har nära samverkan med polisens ungdomsgrupp vilket är oerhört effektivt.

En sak som var beklämmande var när vi fick höra att denna grupp varit föremål för nedskärningar och att de "tappat" medarbetare. Detta märktes givetvis i deras samarbeten.

Jag tycker det är tragiskt med nedskärningar och i synnerhet när det drabbar unga människor som under sin uppväxt befinner sig i skeden där de behöver mycket stöd från olika håll för att de ska få en trygg uppväxt. Det är avgörande för hur deras framtid ska se ut. Att investera i att de ska få en bra uppväxt är en självklarhet för mig. Samhället måste på alla nivåer se att det är en långsiktigt investering att alla barn i Sverige får en trygg och säker uppväxt. Det ska vara en självklarhet att alla ska ha rätt att växa upp under trygga hemförhållanden men det är långtifrån alla som gör det.

Några andra saker som kom upp till diskussion var barn under 15 år som misstänks för brott.
http://www.regeringen.se/content/1/c6/13/94/42/e001a134.pdf

Hur man måste anpassa resurserna när det i större utsträckning ska utredas och då också mer effektivt. Ska man kunna inleda och avsluta en utredning inom tre månader måste det skapas resurser till detta både inom polisen och socialtjänsten. Som det ser ut idag är det som sagt redan knappa resurser som det är.

Det är klart att det finns en viss oro för att det ska bli samma problematik som det blev när man tillsatte stora resurser till polisen och det då blev en "propp" inom åklagarväsendet. Resurserna måste harmoniseras i takt med de förändringar som är tänkt att göras.

Här är det otroligt viktigt att varje delaktig aktör ser sin roll och ansvar i detta och planerar/budgeterar inför det så att man förebygger "flaskhalsar".


En annan sak som kom upp var kring ett ämne som jag för några veckor sedan blev väl insatt i när jag var hos Värmlands gränspolis och det var problematiken med människohandel - barn som systematiskt utnyttjas av olika grupper inom den organiserade brottsligheten. Än en gång blev man påmind av hur viktigt det är att arbeta med denna fråga och jag kommer som sagt återkomma till detta ämne än en gång.

1 kommentar:

Anonym sa...

Helt rätt att att varje myndighet och kommun måste se sin egen roll i det hela och avsätta resurser och planering inför det hela. Om man känner de vänsterstyrda kommunerna och myndigheterna rätt kommer de skylla på regeringen när det börjar knaka i fogarna för att de inte tagit sitt ansvar och planerat inför det långsiktigt.

Vivian...

Vivian...