MASKROSBARN AV MIN TID

onsdag 10 februari 2010

Sexköp i Svenska kläder

De senaste dagarna har det debatterats flitigt kring de soldater som slapp undan straff efter de köpt sex i Tyskland. Försvarsmaktens högkvarter har efter att bordellbesöken avslöjades, utrett om man kan straffa soldaterna. De har kommit fram till att det kan man inte göra.

SVD skriver följande: "De kan inte åtalas eftersom sexköp inte är olagligt i Tyskland. Och eftersom de inte var i tjänst så kan de inte dömas till disciplinåtgärder som uppsägning, varning eller löneavdrag, säger Gunnar Jonason, en av juristerna som utrett ärendet."

I en annan tidning skrivs det följande yttrande från regementschefen: Anders Löfberg, som är regementschef, säger att de uppenbarligen inte har varit tillräckligt tydliga med att informera soldaterna om att sexköp inte är tillåtet.
– Vi har utgått från att alla svenskar vet att detta inte är okej. Jag tycker att det är oerhört tråkigt, säger han.

Det kanske behövs lite mer strukturerat värdegrundsarbete som är återkommande under hela utbildningstiden och att det fortsätter med jämna mellanrum den tid de tjänstgör.

Till Sveriges radio (läs och lyssna här) säger Gunnar Jonason, jurist vid högkvarterets juridiska stab: "De var civilklädda, de var inte identifierade som svenska soldater. Enligt vår bedömning gick det inte att säga att de hade gjort något i tjänsten. Då var det inte möjligt att gå till uppsägning eller avsked, eller att lägga på dem några av våra disciplinära åtgärder.

Lagligt har de fått rätt och är frikända, men de är inte frikända hos en del av Sveriges befolkning och då ur ett värdegrundsperspektiv.

Det verkar finnas två läger i denna fråga. Det ena menar att var det lagligt där och då de inte var i tjänst är det inget att tjafsa om. Medan det andra lägret tycker att de borde straffas hårdare och få reprimander för det de gjort.

I Aftonbladet skrivs det följande yttrande från överste Anders Löfberg, chef över regementet: "De svenska soldaterna var på övning i Tyskland. Där söp de sig fulla, gick på bordell och köpte sex. – Jag blev så förbannad när jag hörde det här."

Visst får man bli förbannad och upprörd, men någonstans måste man se på att det finns två sidor på ett mynt.

I denna heta debatt kan jag inte låta bli att undra hur dessa soldater mår idag och det handlar inte om att jag försvarar deras handlingar. De befann sig inte i Tyskland som semesterfirare utan som ambassadörer för Sverige även om de inte var i tjänst det aktuella tillfället. De hade Tysklands blickar på sig. De får själva tycka vad de vill om prostitution, men det finns ingen som är inte är medveten om vår lagstiftning och därmed Sveriges hållning nationellt i frågan. Att köpa sex är inte betraktat som något att vara stolt över här hemma ur olika perspektiv. Dessutom har de förmodligen anhöriga som inte är så imponerade över deras aktioner - jag skulle inte vara det om det hade varit min son, bror eller pojkvän för den delen, som gjort något dylikt.

Detta kommer följa dem länge i olika sammanhang och frågan är om det inte är straff nog - eller?

1 kommentar:

Bokförlag Poderan sa...

Svenskar är ovanligt barnsliga i den här frågan. Det är individens egen sak vad han gör på sin fritid. I Sverige borde sexköpslagen rivas upp. Casino accepteras, men inte bordeller. Det ska fjäskas med kvinnfolk, bjudas på drink och sedan ligg. Det kallas för gratis,kostnaden för förarbetet motsvaras säkert av ett "short time" på bordell.www.fritzlennart.se

Vivian...

Vivian...