MASKROSBARN AV MIN TID

torsdag 4 februari 2010

Som politiskt förtroendvald förvaltar och förmedlar man

Jag har skrivit om det förut och det tål att lyftas upprepade gånger...

Jag har den senaste månaden varit ute och träffat härliga företrädare och medarbetare inom välfärden. Efter ett av verksamhetsbesöken kom vi in på att diskutera engagemang inom politiken - vad man egentligen åtar sig när man antar ett förtroendeuppdrag och hur man förvaltar det.

Det är viktigt att man som förtroendevald är medveten om att man sitter där för att förvalta skattebetalarnas pengar på ett så bra sätt som möjligt. Att man på ett aktivt sätt speglar vad väljarna tycker.

Är förtroendevalda inom politiken där för sin egen skull eller för väljarens skull? Tjänar de dig som väljare, din region, dina intressen? Som förtroendevald ska man ha lojalitet för partiet och väljarna framför ens egna personliga behov. Man kanske inte gillar alla beslut som tas eller diskussioner som förs, men det innebär inte att man får underminera för sitt eget parti eller väljarna på olika sätt. Långsiktigt förtroende bygger på att man är ärlig - att man fullföljer de förpliktelser som uppdraget innebär på ett bra sätt som speglar väljarna. Det innebär att man ständigt måste vara ute och lyssna på dem.

Som förtroendevald måste man vara beredd på att väljare och media agerar precis som konsumenter och kritiskt granskar sina och andras val. Man måste också vara medveten om nya generationer med nytt tänkande - som är källkritiska, har tillgång till internet, ny teknik – en möjlighet att googla den man vill rösta på.

Man ska kunna kräva resultat och engagemang av sina politiker...

Som förtroendevald anser jag att man ständigt ska ha ett aktivt utifrån- och in tänk - man ska ta reda på vad medarbetare inom det område man har uppdrag i har för synpunkter - man har ett ansvar att införskaffa sig kunskapen om vad väljare/medborgare tycker och man ska ta med det in tillbaks till politiken. Detta innebär att man aktivt måste finnas tillgänglig och fullfölja sina uppdrag.

Man ska också ställa sig frågan om man kanske sitter på för många stolar samtidigt - i synnerhet om tiden och engagemanget inte räcker till. Man måste våga lämna stafettpinnen vidare. Det kan faktiskt vara så att man gjort sitt och någon annan bör ta vid för att utveckla vidare. Det duger inte att sitta av tiden som politiker, kassera in sina arvoden och låta åren gå. Man måste ständigt kritiskt granska vad skattepengarna används till och att de används på ett så effektivt sätt som möjligt.

De flesta politikerna gör ett bra arbete. Man tar sina uppdrag på stort allvar och det är ett ofantligt arbete som läggs ned. Jag tycker dock att vi som är förtroendevalda/har förtroendeuppdrag ska "kvalitetssäkras" så långt som det är möjligt. Återkommande värdegrundsarbete, tydlig information om vad det verkligen innebär att få ett förtroendeuppdrag INNAN man tackar ja eller kandiderar tror jag skulle vara en bra början.

Någonstans under resans gång glömmer vissa av att man är där för att representera sina väljare - inte sig själv och sina egna behov...

Det viktigaste kontrollorganet är väljarna och här är det viktigt att uppmuntra till att de aktivt börjar ställa krav. När väljarna börjar ställa krav på de förtroendevalda-det är då som vi kommer se den stora kvalitetshöjningen inom politiken.


Som jag sagt tidigare så tycker jag absolut att man som väljare ska agera precis som när man exempelvis ska köpa sig en ny Ipod - man går in på Pricerunner.se eller dylikt och jämför priser - ser på omdömen innan man slår till.

Man kan jämföra sitt val av politiker som med att handla på en nätauktion. I beskrivningen av varan är det många gånger fagra löften och ett förskönande. Finns det bilder med, ser man inte nagg och skador. Kanske handlar man ändå och hoppas på ett bra köp. Man kanske också tar med i beräkning att man kan bli blåst. Skulle man däremot bemöda sig med att titta på säljarens omdömen eller diskutera med andra köpare så kanske man skulle ändra sin uppfattning och inte genomföra köpet. Därmed inte känna sig lurad och besviken.

Alla väljare borde fortlöpande göra en grundlig bakgrundskontroll och uppföljning på de personer som de ska rösta- eller har röstat på. Precis på samma sätt som om de skulle köpa sig något värdefullt som ska hålla i flera år. För nog ska man kunna säga att vår framtid och tillvaro är värdefull.

För att travestera en känd politiker: Fråga inte vad du kan göra för din politiker - fråga och se på vad din politiker kan prestera för dig.

Inga kommentarer:

Vivian...

Vivian...