MASKROSBARN AV MIN TID

lördag 17 oktober 2009

Att se det osynliga

Det är alltför många barn som växer upp med missbruk och/eller psykisk sjukdom runt sig som inte får den hjälp de behöver, utan rasar genom samhälles olika skyddsnät.

Det kan handla om att barnet inte har det avvikande beteende som vi vuxna betecknar som normbrytande. Det kan handla om en osäkerhet inför hur man ska hantera det. Det kan handla om att personal i skolan inte är utrustade med rätt verktyg för att kunna agera på bästa sätt. Det kan handla om att det inte finns en samverkan uppbyggd mellan olika aktörer som finns runt barnet. Det kan handla om att man egentligen inte vill se problemen för att det gör för ont eller är obekvämt.

Oavsett vilka faktorer som spelar in när de faller igenom så bidrar de till att barnen/ungdomarna blir ”osynliga” och inte får en trygg uppväxt. Konsekvenserna av detta är många. Skulle mörkertalet på hur många som trillar igenom-, hur många som hamnar utanför-, hur många som blir skadade både psykiskt och fysiskt genom hela sitt liv, synliggöras – skulle vi alla reagera.

Om vi verkligen fick se vad alla dessa barn fått gå igenom i sina liv - vilka situationer som hade kunnat förebyggas om de fått ett grundtrygghetspaket medskickat från början - skulle samhället förmodligen agera i större utsträckning. Att växa upp med en förälder som har missbruk eller psykisk sjukdom kan innebära flera riskfaktorer till att barnet bygger upp ett normbrytande beteende.

De som arbetar inom skolan, sjukvården, socialtjänsten, polisen m.fl. måste tillsammans med politiker skapa finmaskiga skyddsnät inom varje arena. Alla i vårt samhälle måste ta ett gemensamt ansvar att reagera och agera från olika håll.

Som medmänniska kan det handla om att vara ett stöd till individen eller familjen, att ringa ett samtal, att observera och skickar vidare.

Det är ett misslyckande att det finns ”osynliga” barn i vårt samhälle och här måste det till ett krafttag på flera olika nivåer - Dels för att fånga upp dem och dels för att förebygga att det förekommer. Vi alla måste bli bättre på att se det osynliga.

Inga kommentarer:

Vivian...

Vivian...